Štangice s orasima
2019-12-03
Štangice s orasima su još jedan u nizu božićnih kolačića. Iako izrada nije komplicirana, ima par stvari na koje treba obratiti pažnju. Smjesa s kojom se premazuju oblatne se vrlo brzo stvrdnjava zato trebate biti brzi prilikom razmazivanja i sve si unaprijed pripremiti.

Štangice s orasima
Sastojci
- 6 žumanjaka
- 250 g oraha (2/3 mljeveni, 1/3 grublje nasjeckani)
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
- 1 oblatna prerezana na pola
- 2 žličice soka od limuna
Priprema
- Miksajte žumanjke s polovicom šećera (125 g) dok ne postanu pjenasti. Za neiskorištene bjelanjke možete pogledati ovaj recept.
- Umućenim žumanjcima sa šećerom dodajte maslac nasjeckan na komadiće i limunov sok, te uz stalno miješanje otopite na vatri u prikladnoj posudi. Pustite da smjesa zakuha pa uz neprestano miješanje kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Nemojte dugo kuhati smjesu jer će vam se odvojiti masnoća.
- Odložite smjesu na stranu i umiješajte u nju sve orahe.
- U drugoj posudi otopite preostalih 125 g šećera. Miješajte neprestano i pustite da šećer postane tamno smeđe boje, tj. da se karamelizira. Odmah ga ulijte u kremu od žumanjaka i šećera koju ste prethodno već pomiješali s orasima. Brzo miješajte kuhačom dok ulijevate šećer. Smjesa mora biti ravnomjerno tamna.
- Dobivenim nadjevom ravnomjerno premažite jednu polovicu oblatne (dublji utori okrenuti gore), pa odmah poklopite drugom polovicom (dublji utori okrenuti dolje).
- Preko oblatne stavite drvenu dasku ili lim, a preko toga neki teret (npr. težu enciklopediju) kako bi oblatna postala ravna i lijepo stisnuta.
- Određena količina nadjeva će iscuriti sa strane, naročito kada oblatnu poklopite teretom. Taj višak možete odrezati i iskoristiti za božićne kuglice ili jednostavno pojesti :)
- Ohlađene oblatne narežite na tanke štangice.