Štangice s orasima

2019-12-03

Štangice s orasima su još jedan u nizu božićnih kolačića. Iako izrada nije komplicirana, ima par stvari na koje treba obratiti pažnju. Smjesa s kojom se premazuju oblatne se vrlo brzo stvrdnjava zato trebate biti brzi prilikom razmazivanja i sve si unaprijed pripremiti. 

Štangice s orasima
Štangice s orasima

Sastojci

  • 6 žumanjaka
  • 250 g oraha (2/3 mljeveni, 1/3 grublje nasjeckani)
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 1 oblatna prerezana na pola
  • 2 žličice soka od limuna

Priprema

  1. Miksajte žumanjke s polovicom šećera (125 g) dok ne postanu pjenasti. Za neiskorištene bjelanjke možete pogledati ovaj recept.
  2. Umućenim žumanjcima sa šećerom dodajte maslac nasjeckan na komadiće i limunov sok, te uz stalno miješanje otopite na vatri u prikladnoj posudi. Pustite da smjesa zakuha pa uz neprestano miješanje kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Nemojte dugo kuhati smjesu jer će vam se odvojiti masnoća. 
  3. Odložite smjesu na stranu i umiješajte u nju sve orahe.
  4. U drugoj posudi otopite preostalih 125 g šećera. Miješajte neprestano i pustite da šećer postane tamno smeđe boje, tj. da se karamelizira. Odmah ga ulijte u kremu od žumanjaka i šećera koju ste prethodno već pomiješali s orasima. Brzo miješajte kuhačom dok ulijevate šećer. Smjesa mora biti ravnomjerno tamna.
  5. Dobivenim nadjevom ravnomjerno premažite jednu polovicu oblatne (dublji utori okrenuti gore), pa odmah poklopite drugom polovicom (dublji utori okrenuti dolje).
  6. Preko oblatne stavite drvenu dasku ili lim, a preko toga neki teret (npr. težu enciklopediju) kako bi oblatna postala ravna i lijepo stisnuta.
  7. Određena količina nadjeva će iscuriti sa strane, naročito kada oblatnu poklopite teretom. Taj višak možete odrezati i iskoristiti za božićne kuglice ili jednostavno pojesti :)
  8. Ohlađene oblatne narežite na tanke štangice.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti