Prutići s cimetom, bademom i čokoladom
2019-12-03
Mirisni božićni prutići s cimetom, bademom i čokoladom oborit će vas s nogu! Ovo je jedna varijanta božićnih "zvjezdica" s cimetom, s tim da nemate brigu oko kalupića. Ovi kolačići su jednostavni, opojnog mirisa i prefinog okusa. Morate probati!
Sastojci
- 2 bjelanjka
- 150 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice cimeta
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 100 g mljevenih badema
- 50 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 80 g tamne čokolade za glazuru
- 2 žličice ulja
Priprema
- Bjelanjke i prstohvat soli izmiksajte u čvrsti snijeg.
- Postupno dodajte sav šećer u prahu i vanilin šećer i nastavite miksati.
- Tri žlice smjese od bjelanjaka odvojite za dekoraciju i stavite na stranu.
- U smjesu od bjelanjaka i šećera malo po malo dodajte mljevene lješnjake, bademe, cimet i brašno.
- Kuhačom sve lagano kružno pomiješajte (da ne istisnete zrak) i rukama oblikujte kuglu.
- Pripremljeno, ljepljivo tijesto stavite na lim obložen papirom za pečenje (možete ga malo posipati šećerom u prahu).
- Tijesto ravnomjerno rasporedite i poravnajte na debljinu od 0,5 do 1 cm. Nazubljenim nožem izrežite tijesto u obliku štangica kako bi se nakon pečenja štangice lagano odvajale.
- Na svaku štangicu stavite malo smjese od bjelanjaka koju ste sačuvali i razmažite je žličicom.
- Zvjezdice sušite 10 do 12 minuta na temperaturi od 140 °C.
- Čokoladu i ulje otopite na pari.
- Ukrasite štangice po želji i pustite glazuru da se stisne.
- Najefektnije je kada čokoladnu glazuru sipate u obliku trakica jer se dobije dojam prošaranih keksića.