Fritule koje ćete obožavati
Za fritule ima jako puno recepata, ali ako ste u potrazi za sočnim, mekanim i mirisnim fritulama koje nisu previše masne, tada je baš ovaj recept pravi za vas.
Iako se tradicionalno pripremaju na Badnjak i Veliki petak, nema zapreke da u ovim slasnim uštipcima uživate i ostatak godine.

Sastojci
- 500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca
2 dl mlakog mlijeka
1 prašak za pecivo
1/3 žličice sode bikarbone
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
prstohvat soli
korica od neprskanog limuna i naranče
4-5 žlica grožđica
2 čepa rakije
2 dl jogurta
1 naribana jabuka, bez kore
na vrh noža muškatnog oraščića
1/2 žličice cimeta
4 žlice ulja
šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Brašno prosijte, pomiješajte sa soli, praškom za pecivo i sodom bikarbonom.
Svježi kvasac razmrvite u mlako mlijeko, dodajte 1 žličicu šećera, promiješajte i ostavite na stranu da se kvasac podigne.
Umiješajte kvasac u brašno, dodajte jaje, šećer, vanilin šećer, jogurt, rakiju i ulje.
Dobro sjedinite smjesu i ne brinite se što je ljepljiva. Tijesto za fritule ne smije biti pregusto, niti prerijetko.
Posebno promiješajte naribanu jabuku, naribanu limunovu i narančinu koricu, grožđice, cimet i muškatni oraščić.
Dodajte smjesu jabuka, grožđica i začina u tijesto. Kuhačom kružno umiješajte.
Stavite na toplo da se tijesto podigne - otprilike 40 minuta.
U vruće ulje stavljajte peći fritule, ali ne previše odjednom da se ulje naglo ne ohladi. Najlakše ih je oblikovati tako da se tijesto obuhvati jednom rukom i protisne kroz stisnuti kažiprst i palac. Zatim žlicom u drugoj ruci pokupite tijesto koje ste istisnuli i stavljajte peći u vruće ulje.
Pečene fritule vadite grabilicom s rupicama i stavljajte u posudu obloženu papirnatim ubrusom.
Pospite šećerom u prahu i uživajte.
Savjete za uspješno pečenje fritula pogledajte na ovom linku.