Fritule bez suvišne masnoće

2019-07-11

Sva pržena tijesta ponekad pate od viška masnoće. Mene ljuti ako se to dogodi baš fritulama. Zato sam dugo isprobavala dok nisam našla najbolje rješenje...

  • Ulje treba dobro zagrijati - test radim s čačkalicom. Kad se oko čačkalice počnu stvarati mjehurići, ulje je dovoljno ugrijano.
  • Posuda za pečenje mora biti dublja, međutim izbjegavajte koristiti široke posude jer onda treba potrošiti puno ulja, a i zbog toga da se ne stavi previše fritula odjednom peći, što ohladi ulje i fritule ga upijaju. 

  • Obično koristim posudu promjera 16 cm u kojoj se istovremeno peče 6-8 fritula, a ne treba puno ulja da bi se mogle normalno peći.

  • Ako je ulje pregrijano, fritule će prebrzo potamniti, a iznutra će ostati sirove. Ako je ulje preslabo ugrijano, fritule upiju puno ulja.

  • Fritule se ne peku dugo, obično par minuta. Ako je tijesto dobro složeno, one se odmah napuhnu u ulju i počnu lijepo plivati.

  • Da se izbjegne efekt pretjerane masnoće, osim dobre temperature ulja za pečenje, u tijesto je dobro staviti rakiju ili sličan alkohol, kao i obično suncokretovo ulje.

  • Uspješne fritule imaju svijetlo smeđu boju, rahle su i kad ih stisnete, vraćaju se u prvobitni oblik (u Dalmaciji kažemo da "fritule dišu".)

  • Kao i svako dizano tijesto, fritule su najbolje prvi dan, ali nama su dobre i drugi :)

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti