Štruca sa šunkom, sirom i jajima
Za ovaj recept zaslužna je moja prijateljica Nataša, kojoj od srca zahvaljujem! Punjenje za roladu može biti sve što inače volite, ali šunka, sir i jaja su svojevrsni klasik s kojim ne možete pogriješiti.
Rolada je odlična dok je još topla, ali ne bunimo se ako se i ohladi. Najvažnije je dobro umijesiti tijesto i pustiti da kvasac odradi svoj posao.
Količine navedene u receptu dovoljne su za 4 do 5 osoba.
Sastojci za tijesto
- 800 g glatkog brašna
1 svježi kvasac
3 dl mlakog mlijeka
2 žličice šećera
3 žličice soli
1.5 dl ulja
Sastojci za nadjev
- 400 g ribanog sira (gouda), od čega za prvu roladu 170 g, a za drugu 230 g
15 dag narezane šunke u ovitku
6 tvrdo kuhanih jaja
2 dl umaka za pizzu
1 jaje za premazivanje
Umak za pizzu
Za umak možete koristiti različite varijante:
- usitnjeni pelati od rajčice
domaći ili kupljeni sok od rajčice
ketchup za pizzu
U zagrijani umak dodajte bosiljak, timijan i origano, malo posolite, popaprite i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja.
Priprema
- U mlako mlijeko razmrvite kvasac, dobro promiješajte i dodajte šećer. Posudu pokrijte i ostavite da se kvasac podigne.
Brašno prosijte i pomiješajte sa soli.
Nadošli kvasac ulijte u brašno, dodajte ulje i umijesite glatko tijesto.
U miješanju tijesta, možete ga više puta naglo ispustiti na podlogu kako bi se još više omekšalo.
Tijesto pokrijte i stavite na toplo cca. 40 minuta da se diže.
Premijesite tijesto, podijelite u dva dijela i opet pustite da se malo diže.
Svaki dio tijesta razvaljajte i punite nadjevom. U ovom receptu jedna rolada napunjena je šunkom, sirom i jajima, a druga umakom za pizzu i sirom.
Rolade ostavite da se dižu 10ak minuta.
Tepsiju obložite papirom za pečenje ili ju malo namastite.
Rolade namažite razmućenim jajetom.
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 210 stupnjeva, otprilike 35-40 minuta (ovisno o pećnici) dok ne dobije lijepu boju. Ako vam se čini da rolada naglo tamni, možete ju prekriti alu folijom.