Štruca s prokulicama i mozzarellom
2020-01-24
Moram priznati da mi je nedostajalo malo eksperimentiranja sa lisnatim štrucama (savijačama) pa sam odlučila napraviti jednu vizualno zanimljivu i nadasve ukusnu varijantu.
Koristila sam lisnato tijesto koje je već rastanjeno na masnom papiru, zbog praktičnosti. Međutim, možete koristiti i obično lisnato tijesto koje trebate na sobnoj temperaturi odmrznuti.
Štruca je sočna iznutra i hrskava izvana. Odlično se nadopunjuje slatkoća mrkve, blaga gorčina prokulice, dimljeni okus pureće šunke i nježna mozzarella. Morate probati!
Sastojci
- 275 g svježeg lisnatog tijesta (rastanjenog)
- 150 g pureće deluxe šunke (tanko narezane)
- 170 g sira trapista (narezanog na šnite)
- 12-13 manjih prokulica (otprilike iste veličine)
- 1 veća mrkva
- 7 kuglica mozzarelle (prerezane na polovice)
- 1 kiselo vrhnje
- 2 jaja
- 2 žličice pšeničnog grisa
- 2 žličice mljevenih sjemenki (po želji)
- 1 žlica maslaca (za premazivanje)
- sol, papar
Priprema
- Skuhajte mrkvu i prokulice u malo posoljenoj vodi, pazeći da prokulice ne prekuhate jer onda postanu gorče.
- Pomiješajte jaja, vrhnje, gris, mljevene sjemenke, sol i papar.
- Malo razvaljajte lisnato tijesto da imate mjesta za složiti nadjev. Slažite sljedećim redom: šunka, sir, polovica umaka od vrhnja i jaja, štapići mrkve između kojih naizmjenično stavljajte kuhane prokulice i polovice mozzarelle (kao na slici). Sve premažite ostatkom vrhnja i jaja.
- Tijesto pažljivo zarolajte, pazeći da prokulice ostanu u simetriji - kasnije će ljepše izgledati.
- Štrucu stavite na papir za pečenje i položite u prikladan lim.
- Pecite cca. 30 minuta na 220 stupnjeva, tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju.