Štruca s prokulicama i mozzarellom

2020-01-24

Moram priznati da mi je nedostajalo malo eksperimentiranja sa lisnatim štrucama (savijačama) pa sam odlučila napraviti jednu vizualno zanimljivu i nadasve ukusnu varijantu. 

Koristila sam lisnato tijesto koje je već rastanjeno na masnom papiru, zbog praktičnosti. Međutim, možete koristiti i obično lisnato tijesto koje trebate na sobnoj temperaturi odmrznuti.

Štruca je sočna iznutra i hrskava izvana. Odlično se nadopunjuje slatkoća mrkve, blaga gorčina prokulice, dimljeni okus pureće šunke i nježna mozzarella. Morate probati!

Sastojci

  • 275 g svježeg lisnatog tijesta (rastanjenog)
  • 150 g pureće deluxe šunke (tanko narezane)
  • 170 g sira trapista (narezanog na šnite)
  • 12-13 manjih prokulica (otprilike iste veličine)
  • 1 veća mrkva
  • 7 kuglica mozzarelle (prerezane na polovice)
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 jaja 
  • 2 žličice pšeničnog grisa
  • 2 žličice mljevenih sjemenki (po želji)
  • 1 žlica maslaca (za premazivanje)
  • sol, papar

Priprema

  1. Skuhajte mrkvu i prokulice u malo posoljenoj vodi, pazeći da prokulice ne prekuhate jer onda postanu gorče.
  2. Pomiješajte jaja, vrhnje, gris, mljevene sjemenke, sol i papar.
  3. Malo razvaljajte lisnato tijesto da imate mjesta za složiti nadjev. Slažite sljedećim redom: šunka, sir, polovica umaka od vrhnja i jaja, štapići mrkve između kojih naizmjenično stavljajte kuhane prokulice i polovice mozzarelle (kao na slici). Sve premažite ostatkom vrhnja i jaja.
  4. Tijesto pažljivo zarolajte, pazeći da prokulice ostanu u simetriji - kasnije će ljepše izgledati.
  5. Štrucu stavite na papir za pečenje i položite u prikladan lim. 
  6. Pecite cca. 30 minuta na 220 stupnjeva, tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti