Soda kruh
Soda kruh je vrlo jednostavan za izradu, tijesto se ne mora dizati. Možete ga napraviti od bijelog ili integralnog brašna ili u kombinaciji, kao što je slučaj u ovom receptu. Trik za uspješnu izradu je u tome da se tijesto izradi uz što manje miješanja i ispeče čim prije.
Najbolji je dok je još topli, s maslacem, međimurskim slaninama (kosana mast) ili domaćim pekmezom.
Ovakav kruh ima hrskavu koricu i nije baš prikladan za dugo stajanje. Idealan je kad želite svoje goste iznenaditi domaćim kruhom, a nemate puno vremena za pripremu. Izgleda prekrasno i jako je ukusan.
Sastojci
- 250 g bijelog glatkog brašna
250 g integralnog brašna
1,5 žličica soli
2 žličice sode bikarbone
260 ml punomasnog mlijeka
260 ml jogurta
Priprema
- U posudi za miješanje pomiješajte suhe sastojke (brašno, sol i sodu).
Izlijte mlijeko i jogurt u suhu smjesu. Miješajte tek toliko da se sastojci povežu.
Lagano pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto na nju.
Tijesto oblikujte u kuglu i uvaljajte u bijelo brašno kako bi nakon pečenja kruh imao domaći štih.
Oštrim nožem zarežite kruh u obliku križa.
Kruh prebacite na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, cca. 30 do 40 minuta. Kako biste provjerili je li kruh pečen, preokrenite ga i kucnite po donjoj strani. Ako je zvuk šuplji, kruh je pečen. Ako nije, vratite ga u pećnicu da se do kraja ispeče.