Soda kruh

2019-07-20

Soda kruh je vrlo jednostavan za izradu, tijesto se ne mora dizati. Možete ga napraviti od bijelog ili integralnog brašna ili u kombinaciji, kao što je slučaj u ovom receptu. Trik za uspješnu izradu je u tome da se tijesto izradi uz što manje miješanja i ispeče čim prije.

Najbolji je dok je još topli, s maslacem, međimurskim slaninama (kosana mast) ili domaćim pekmezom.

Ovakav kruh ima hrskavu koricu i nije baš prikladan za dugo stajanje. Idealan je kad želite svoje goste iznenaditi domaćim kruhom, a nemate puno vremena za pripremu. Izgleda prekrasno i jako je ukusan.

Sastojci

  • 250 g bijelog glatkog brašna
  • 250 g integralnog brašna

  • 1,5 žličica soli

  • 2 žličice sode bikarbone

  • 260 ml punomasnog mlijeka

  • 260 ml jogurta

Priprema

  1. U posudi za miješanje pomiješajte suhe sastojke (brašno, sol i sodu).
  2. Izlijte mlijeko i jogurt u suhu smjesu. Miješajte tek toliko da se sastojci povežu.

  3. Lagano pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto na nju.

  4. Tijesto oblikujte u kuglu i uvaljajte u bijelo brašno kako bi nakon pečenja kruh imao domaći štih.

  5. Oštrim nožem zarežite kruh u obliku križa.

  6. Kruh prebacite na lim obložen papirom za pečenje.

  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, cca. 30 do 40 minuta. Kako biste provjerili je li kruh pečen, preokrenite ga i kucnite po donjoj strani. Ako je zvuk šuplji, kruh je pečen. Ako nije, vratite ga u pećnicu da se do kraja ispeče.

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti