Slatke šmarne

2019-08-19

Kad vam se jede nešto slatko, napravite šmarne i sigurno nećete pogriješiti. Smjesa je vrlo slična onoj za palačinke, samo puno gušća. Najbolje pašu dok su još tople, uz domaći pekmez od šljiva ili posute šećerom u prahu. 

Sastojci

  • 2 jaja
  • 150 g glatkog brašna

  • 2 dl mlijeka

  • žlica masti

  • 1 žličica šećera

  • prstohvat soli

  • ulje za prženje

  • premaz po želji (pekmez, šećer u prahu, kristal šećer, voćni pire, voćni preljev, rastopljena čokolada...)

Priprema

  1. Od svih sastojaka umutiti tijesto gušće nego za palačinke.
  2. Izliti smjesu na zagrijano ulje u čim širu tavu (po mogućnosti promjera 28 cm).

  3. Kad se uhvati blaga korica s donje strane, uzmite lopaticu i razrežite na 4 trokuta koja onda preokrenite. 

  4. Ostavite da se preokrenuto tijesto malo zapeče s donje strane.

  5. U ovoj fazi već možete rezati manje komade koje možete okretati i miješati. Cilj je dobiti tijesto razdvojeno u manje komadiće koji su lijepo pečeni.

  6. Najbolje su tople šmarne, ali nitko se neće ljutiti ako ih pojede hladne :)

  7. Uz ovo fino pečeno tijesto odlično idu različiti slatki dodaci, naravno po želji.

Savjet

Šmarne se mogu jesti i u slanoj varijanti, uz neku finu salatu i kremasti (grčki) jogurt.

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti