Slatke šmarne
Kad vam se jede nešto slatko, napravite šmarne i sigurno nećete pogriješiti. Smjesa je vrlo slična onoj za palačinke, samo puno gušća. Najbolje pašu dok su još tople, uz domaći pekmez od šljiva ili posute šećerom u prahu.
Sastojci
- 2 jaja
150 g glatkog brašna
2 dl mlijeka
žlica masti
1 žličica šećera
prstohvat soli
ulje za prženje
premaz po želji (pekmez, šećer u prahu, kristal šećer, voćni pire, voćni preljev, rastopljena čokolada...)
Priprema
- Od svih sastojaka umutiti tijesto gušće nego za palačinke.
Izliti smjesu na zagrijano ulje u čim širu tavu (po mogućnosti promjera 28 cm).
Kad se uhvati blaga korica s donje strane, uzmite lopaticu i razrežite na 4 trokuta koja onda preokrenite.
Ostavite da se preokrenuto tijesto malo zapeče s donje strane.
U ovoj fazi već možete rezati manje komade koje možete okretati i miješati. Cilj je dobiti tijesto razdvojeno u manje komadiće koji su lijepo pečeni.
Najbolje su tople šmarne, ali nitko se neće ljutiti ako ih pojede hladne :)
Uz ovo fino pečeno tijesto odlično idu različiti slatki dodaci, naravno po želji.
Savjet
Šmarne se mogu jesti i u slanoj varijanti, uz neku finu salatu i kremasti (grčki) jogurt.