Recepti s palentom
Nekima je to malo dosadan prilog, ali vjerojatno samo zato jer nisu isprobali razne varijante s ovom namirnicom. Ako se malo potrudite, od palente možete napraviti vrlo ukusno jelo. Za sve ove ideje korištena je sitna kukuruzna krupica koja se vrlo brzo skuha.
Za početak, skuhajte palentu u omjeru 1:4. Na 2 dl suhe palente ide 8 dl vode. Hladnu vodu dobro posolite i dodajte 1 žlicu ulja. Kad voda zakuha, lonac kratko maknite s vatre, lagano uspite palentu stalno miješajući, da se ne naprave grudice. Vratite na laganu vatru i kuhajte cca. 3 minute, uz stalno miješanje.
KREMASTA PALENTA SA SIROM
U skuhanu palentu dodajte:
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
- 4 žlice naribanog tvrdog sira
- 2 žlice maslaca
Dobit ćete fini, kremasti okus. Ako vam ostane viška palente, možete je hladnu narezati i zapeći na malo masti.

PALENTA S BLANŠIRANIM ŠPINATOM
Špinat vrlo kratko blanširajte, ocijedite, nasjeckajte i umiješajte u palentu.
Palentu skuhajte kao u početnoj uputi. Radi boljeg okusa, možete dodati 2 žlice vrhnja za kuhanje.
Količinu špinata prilagodite vlastitom ukusu.
Od špinata možete napraviti i umak kojega poslužite uz palentu.
MUFFIN PALENTA

- 175 ml palente
- 300 ml mlijeka
- 250 ml brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- pola čajne žličice soli
- 1 jaje
- 50 ml biljnog ulja
- Pomiješajte mlijeko i suhu palentu, ostavite da stoji 10 minuta.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Smjesi mlijeka i palente dodajte jaje i ulje, dobro promiješajte (možete koristiti mikser).
- Dodajte smjesu s brašnom.
- Ulijevajte u kalupe za muffine (napunite 2/3 kalupa)
- Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
- Od ove količine dobije se otprilike 12 muffina.