Raspucani keksi
Raspucani keksi, kruheki, raspucanci… Ima puno naziva za ove prefine kekse, kojima je glavno obilježje hrskavost izvana i sočnost iznutra. Spoj čokolade i mljevenih lješnjaka jamči pravi užitak za nepce.
Posebnu draž imaju zbog svojeg atraktivnog izgleda u obliku mini kruščića. Probajte odoljeti! :)
Sastojci
- 3 jaja
10 dag šećera u prahu za tijesto
15 dag čokolade u prahu
20 dag mljevenih lješnjaka (ili oraha)
85 g oštrog brašna
85 g glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
70 g maslaca
kristal šećer i šećer u prahu za valjanje keksića
Priprema
- Pomiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo i soli, te ostavite sa strane.
Jaja izmiksajte sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane pjenasta.
U smjesu jaja i šećera postepeno dodavajte mljevene lješnjake, čokoladu u prahu, rastopljeni maslac i mješavinu brašna, lagano miješajući lopaticom (ne mikserom) dok ne postane homogeno.
Oblikujte kuglu tijesta, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na hlađenje barem 2 sata.
Mjera za oblikovanje keksića je žličica kojom vadite smjesu za kekse i rukama oblikujte male tvrde kuglice.
Kuglice prvo uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu.
Kuglice poslažite na lim obložen papirom za pečenje i pazite da ostavite razmak (tijekom pečenja će se povećati, pa da se ne spoje).
Kekse pecite u pećnici ugrijanoj na 180 stupnjeva, 10 minuta.
Ostavite da se ohlade i uživajte u predivnom okusu!