Pita sa šunkom i sirom
2020-01-08
Kad sam prvi put napravila ovu pitu, znala sam da ću je slagati još puno puta. Može se servirati topla i hladna, odlična je za večeru uz jogurt, može biti i samostalno jelo uz salatu kao što je šopska, grčka, miješana i slično.
Najbolje od svega je to što uvijek uspijeva, brzo je gotova i možete raditi različite varijacije na temu. U ovom receptu za nadjev su korišteni samo šunka i sir, no u smjesu možete dodavati što volite, primjerice sjeckane masline, kapare, kisele krastavce, ribanu mrkvu...
Idealna je za dječje rođendane, različita druženja, piknike, za putovanja (umjesto sendviča)...
Sastojci
- 5 jaja veličine M
- 1 kiselo vrhnje
- 1 dl tekućeg jogurta
- 1 dl ulja
- 2 čaše glatkog brašna (čaša = 2 dl)
- prašak za pecivo
- sol, papar
- 20 dag šunke u ovitku
- 20 dag sira (gouda, edamer i sl.)
Priprema
- Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj posudi.
- U drugoj posudi pomiješajte jaja, vrhnje, jogurt, ulje i nadjev (ribani sir i šunku narezanu na trakice ili sitne kockice).
- Miješati možete s lopaticom, bitno je da se sve dobro poveže. Dodajte suhe sastojke u smjesu i izjednačite.
- Smjesu izlijte u lim obložen papirom za pečenje i pecite cca. 25 minuta na 180 stupnjeva.
Savjet
- Pitu možete složiti kao vegetarijansko jelo i bit će izvrsno. U tom slučaju kombinirajte više različitih vrsta sireva po želji.
- Umjesto šunke u ovitku možete koristiti različite druge varijante (dimljena šunka, vratina, pileća prsa itd.)
- Uz ovu pitu odlično ide jogurt.