Pita s vrhnjem i grčkim jogurtom

2020-01-14

Vrlo ukusno i jednostavno jelo koje možete napraviti u tren oka! Iako je uobičajeno da u ovakve pite ide svježi sir, odlučila sam isprobati varijantu s kremastim grčkim jogurtom i kiselim vrhnjem. Rezultat je bio odličan! 

Raspon cijena za grčki jogurt je dosta visok, tako da uglavnom kupujem veća pakiranja s oznakom trgovačkog centra jer su dosta jeftiniji od poznatih brendova.

Pitu je najbolje jesti toplu, ali dobra je i hladna. Dobar tek!

Pita s vrhnjem i grčkim jogurtom
Pita s vrhnjem i grčkim jogurtom

Sastojci

  • 4 jaja veličine M
  • 400 g grčkog jogurta
  • 1 dl tekućeg jogurta
  • 360 g kiselog vrhnja
  • 100 g maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 dl mlijeka
  • pakiranje kora za pite i savijače
  • malo ulja za premazivanje tepsije

Priprema

  1. Ručnom metlicom dobro pomiješajte obje vrste jogurta, vrhnje, jaja, mlijeko i rastopljeni maslac. Dodajte sol i sodu bikarbonu.
  2. Nauljite lim za pečenje i na dno položite jednu koru tijesta, tako da vam rubovi ostanu malo izvan tepsije.
  3. Jednu koru ostavite na stranu jer ona ide na kraju kao "pokrivač".
  4. Svaku od preostalih kora vrlo kratko namočite u smjesu, malo procijedite rukama i stavite u tepsiju. Kad poredate sve namočene kore, malo poravnajte sadržaj rukama.
  5. Ako vam je ostalo smjese, samo ju izlijte po tijestu.
  6. Pokrijte pitu korom koju ste stavili na stranu, a dijelove tijesta koji su izvan tepsije preklopite prema unutra.
  7. Vilicom dobro izbockajte tijesto, stavite peći na 200 stupnjeva, otprilike 30 minuta, tj. dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju. 
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti