Pita s vrhnjem i grčkim jogurtom
2020-01-14
Vrlo ukusno i jednostavno jelo koje možete napraviti u tren oka! Iako je uobičajeno da u ovakve pite ide svježi sir, odlučila sam isprobati varijantu s kremastim grčkim jogurtom i kiselim vrhnjem. Rezultat je bio odličan!
Raspon cijena za grčki jogurt je dosta visok, tako da uglavnom kupujem veća pakiranja s oznakom trgovačkog centra jer su dosta jeftiniji od poznatih brendova.
Pitu je najbolje jesti toplu, ali dobra je i hladna. Dobar tek!

Pita s vrhnjem i grčkim jogurtom
Sastojci
- 4 jaja veličine M
- 400 g grčkog jogurta
- 1 dl tekućeg jogurta
- 360 g kiselog vrhnja
- 100 g maslaca
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1 dl mlijeka
- pakiranje kora za pite i savijače
- malo ulja za premazivanje tepsije
Priprema
- Ručnom metlicom dobro pomiješajte obje vrste jogurta, vrhnje, jaja, mlijeko i rastopljeni maslac. Dodajte sol i sodu bikarbonu.
- Nauljite lim za pečenje i na dno položite jednu koru tijesta, tako da vam rubovi ostanu malo izvan tepsije.
- Jednu koru ostavite na stranu jer ona ide na kraju kao "pokrivač".
- Svaku od preostalih kora vrlo kratko namočite u smjesu, malo procijedite rukama i stavite u tepsiju. Kad poredate sve namočene kore, malo poravnajte sadržaj rukama.
- Ako vam je ostalo smjese, samo ju izlijte po tijestu.
- Pokrijte pitu korom koju ste stavili na stranu, a dijelove tijesta koji su izvan tepsije preklopite prema unutra.
- Vilicom dobro izbockajte tijesto, stavite peći na 200 stupnjeva, otprilike 30 minuta, tj. dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.