Palačinke koje uvijek uspijevaju
Sigurno Vam se ponekad dogodilo da se palačinke jednostavno lijepe za tavu, iako ste sve radili po receptu. Ili su vam gumenaste. Zato probajte neke od ovih trikova.

Isprobani trikovi za uspješne palačinke
Koristite tavu koja je glatka, koja ravno prianja na ploču, bez ogrebotina. Najbolje su tave sa slojem protiv ljepljenja.
U smjesu je poželjno dodati ulje, a količinu ulja treba prilagoditi količini smjese. Na taj način se palačinke ne lijepe, a niti ne morate dodavati puno ulja na tavu dok se peku.
Dobro je koristiti vodu, a ne samo mlijeko jer je moguće da se palačinke lijepe i zbog mliječnog šećera. U smjesu stavljam mlijeko i vodu u omjeru 1:1.
U smjesu nije potrebno dodavati šećer. Kasnije se ionako pune različitim slatkim nadjevima.
Izjegavajte miksanje smjese (naročito dugo miksanje), jer se onda može dogoditi da palačinke budu gumenaste. Najbolje je koristiti pjenjaču i ručno povezati smjesu.
Dobro je koristiti sodu bikarbonu jer su zbog nje palačinke mekane i pjenaste.
Za sprečavanje upijanja suvišne masnoće, u smjesu se može dodati neki alkohol (rakija, rum i sl.)
Smjesa za palačinke
- 2 jaja
14 žlica glatkog brašna (cca. 160 g)
1.5 dl mlijeka
1.5 dl hladne vode
1/2 žličice sode bikarbone (stavljam umjesto mineralne vode)
2 žlice ulja
1 žličica rakije
prstohvat soli
Priprema
Jaja, mlijeko, vodu, ulje i rakiju dobro promiješati korištenjem pjenjače
Postepeno dodati brašno, pomiješano sa soli i sodom bikarbonom
Ako vam se čini da je smjesa pregusta, možete dodati malo vode. Gustoća smjese bi trebala biti otprilike kao kod krem juha (niti rijetko, niti pregusto). Važno je dobro promiješati smjesu, da ne bi ostale suvišne grudice.
Tavu je potrebno dobro ugrijati. Za prvih nekoliko palačinki potrebno je malo namastiti tavu s uljem, ali nemojte pretjerivati da palačinke ne bi bile premasne. Ako imate dobru tavu, s ovom smjesom se dodaje minimalno masnoće za pečenje.
Dobije se cca. 10ak palačinki, uz korištenje standardne tave.