Mramorčići
Mali, šareni i ukusni keksići prikladni za zabave, rođendane i sve prigode u kojima trebate napraviti puno keksa koji su zanimljivi izgledom, ukusni i jednostavni za izradu.
Mogu dugo stajati, djeca ih vole jer su zanimljivih oblika i šara. Za izgled lijepih mramorčića dovoljno je malo mašte i možete napraviti prava umjetnička djela.
Sastojci
- 500 g brašna
250 g maslaca
120 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 limun šećer
1 jaje
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa u prahu
Priprema
- Izmiksajte omekšali maslac sa šećerom u prahu.
Dodajte vanilin šećer, limun šećer i jaje te nastavite miksati.
Postepeno dodavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite mekano tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela.
U jednu polovicu tijesta dodajte prosijani kakao i dobro izjednačite smjesu.
U oblikovanju keksića najbitnija je vaša mašta. Ako želite roladu kao na slici tada razvaljajte tijesto (tamni i svijetli dio) u dva tanka pravokutnika. Stavite jedan na drugi i zarolajte u roladu. Režite tanke šnite i stavljajte na lim.
Možete koristiti različite kalupiće kako bi dobili zanimljive oblike.
Keksi se peku 20 minuta na 160 stupnjeva, na limu obloženom papirom za pečenje.
Savjet
Da biste tijesto lakše razvaljali možete ga staviti sat vremena u frižider, a prilikom valjanja možete podlogu posuti s malo šećera u prahu.