Minutni odrezak u umaku od luka
2019-12-08
Kremasti umak od luka, mekani odrezak čine ovo jelo jednostavnim za pripremu, ali i dostojnim za svečani stol. Kao prilog su posluženi zapečeni šiškrlini i pire od turske tikve i krumpira.
Za temeljac sam koristila juhu koja se istovremeno kuhala.
Uz ovo jelo odlično ide ukiseljena cikla.

Sastojci za umak
- 400 g tankih svinjskih "minutnih" odrezaka
- 3 srednja crvena luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 dl bijelog vina
- 6 dl jušnog temeljca
- 1,5 žlica vegete za svinjetinu (marinada)
- 1/3 žličice mljevene crvene paprike
- sol
- prstohvat chilija
- suncokretovo ulje
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
Sastojci za pire od tikve i krumpira
- 300 g kockica turske tikve
- 300 g oguljenog i narezanog bijelog krumpira
- 1 žlica maslaca
- 0,5 dl mlijeka
- po 1/4 žličice muškatnog oraščića, cimeta i chilija
- sol
- suncokretovo i maslinovo ulje
Sastojci za šiškrline
- 200 g oštrog brašna
- 400 g krumpira
- 1 manje jaje
- 1/3 žličice soli
Priprema umaka
- Meso malo potucite, začinite vegetom za svinjetinu i nauljite. Ostavite barem 2 sata da se marinira.
- Crveni luk narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.
- Meso naglo ispržite na malo ulja, s obje strane. Kad se stvori smećkasta korica, izvadite meso na stranu i poklopite.
- Na ulju na kojem se peklo meso, stavite dinstati crveni luk sve dok se ne karamelizira.
- Dodajte crvenu papriku i češnjak. Kratko promiješajte i zalijte s bijelim vinom. Miješajte dok ne ispari alkohol.
- Zalijte s jušnim temeljcem, malo posolite, dodajte chili i vratite natrag meso.
- Kuhajte na laganoj vatri polupoklopljeno dok meso ne sasvim ne omekša. Meso se ne smije dugo kuhati jef postati suho i "drvenasto". Čim je mekano, izvadite ga iz umaka i poklopite.
- Umak reducirajte dok luk sasvim ne omekša. Štapnim mikserom usitnite luk, dodajte vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte.
- Vratite meso u umak.
Priprema pirea od tikve i krumpira
- Kockice turske tikve začinite sa soli, muškatnim oraščićem, cimetom i chilijem.
- Nauljite s malo suncokretovog i maslinovog ulja i pecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne dobije lijepu boju. Što je tikva bolje pečena, pire će imati bolji okus.
- Krumpir narežite na tanke ploške i skuhajte u slanoj vodi.
- Kuhani krumpir i pečenu tikvu protisnite zajedno u pire, uz dodatak maslaca i mlijeka.
Priprema šiškrlina
- Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite i naribajte.
- Brašno i sol pomiješajte, dodajte krumpir, jaje i zamijesite tijesto.
- Tijesto oblikujte u valjak, režite šnite jednake debljine i dlanovima oblikujte valjčiće.
- Šiškrline kuhajte u proključaloj, posoljenoj vodi otprilike 5 minuta.
- Dobro ocijedite šiškrline.
- Na malo zagrijanog ulja ispecite šiškrline dok ne dobiju lijepu boju.