Minutni odrezak u umaku od luka

2019-12-08

Kremasti umak od luka, mekani odrezak čine ovo jelo jednostavnim za pripremu, ali i dostojnim za svečani stol. Kao prilog su posluženi zapečeni šiškrlini i pire od turske tikve i krumpira.

Za temeljac sam koristila juhu koja se istovremeno kuhala.

Uz ovo jelo odlično ide ukiseljena cikla.

Sastojci za umak

  • 400 g tankih svinjskih "minutnih" odrezaka
  • 3 srednja crvena luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • 6 dl jušnog temeljca
  • 1,5 žlica vegete za svinjetinu (marinada)
  • 1/3 žličice mljevene crvene paprike
  • sol
  • prstohvat chilija
  • suncokretovo ulje
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje

Sastojci za pire od tikve i krumpira

  • 300 g kockica turske tikve
  • 300 g oguljenog i narezanog bijelog krumpira
  • 1 žlica maslaca
  • 0,5 dl mlijeka
  • po 1/4 žličice muškatnog oraščića, cimeta i chilija
  • sol
  • suncokretovo i maslinovo ulje

Sastojci za šiškrline

  • 200 g oštrog brašna
  • 400 g krumpira
  • 1 manje jaje
  • 1/3 žličice soli

Priprema umaka

  1. Meso malo potucite, začinite vegetom za svinjetinu i nauljite. Ostavite barem 2 sata da se marinira.
  2. Crveni luk narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.
  3. Meso naglo ispržite na malo ulja, s obje strane. Kad se stvori smećkasta korica, izvadite meso na stranu i poklopite.
  4. Na ulju na kojem se peklo meso, stavite dinstati crveni luk sve dok se ne karamelizira.
  5. Dodajte crvenu papriku i češnjak. Kratko promiješajte i zalijte s bijelim vinom. Miješajte dok ne ispari alkohol.
  6. Zalijte s jušnim temeljcem, malo posolite, dodajte chili i vratite natrag meso.
  7. Kuhajte na laganoj vatri polupoklopljeno dok meso ne sasvim ne omekša. Meso se ne smije dugo kuhati jef postati suho i "drvenasto". Čim je mekano, izvadite ga iz umaka i poklopite.
  8. Umak reducirajte dok luk sasvim ne omekša. Štapnim mikserom usitnite luk, dodajte vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte.
  9. Vratite meso u umak.

Priprema pirea od tikve i krumpira

  1. Kockice turske tikve začinite sa soli, muškatnim oraščićem, cimetom i chilijem. 
  2. Nauljite s malo suncokretovog i maslinovog ulja i pecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne dobije lijepu boju. Što je tikva bolje pečena, pire će imati bolji okus. 
  3. Krumpir narežite na tanke ploške i skuhajte u slanoj vodi.
  4. Kuhani krumpir i pečenu tikvu protisnite zajedno u pire, uz dodatak maslaca i mlijeka.

Priprema šiškrlina

  1. Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite i naribajte.
  2. Brašno i sol pomiješajte, dodajte krumpir, jaje i zamijesite tijesto.
  3. Tijesto oblikujte u valjak, režite šnite jednake debljine i dlanovima oblikujte valjčiće.
  4. Šiškrline kuhajte u proključaloj, posoljenoj vodi otprilike 5 minuta.
  5. Dobro ocijedite šiškrline.
  6. Na malo zagrijanog ulja ispecite šiškrline dok ne dobiju lijepu boju.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti