Medenjaci
2019-12-15
Mekani, ukusni, mirisni - ovi medenjaci imaju sve to. Za ovaj recept zaslužna je moja svekrva i svi koji su probali medenjake izrađene po ovoj recepturi, ostali su oduševljeni. Puno puta se dogodi da domaći medenjaci imaju stanovitu tvrdoću i suhoću.
Ukrašavati ih možete po želji, a nama su najdraži kad ih se premaže pekmezom od marelice i umoči u čokoladnu glazuru.
Dugo ostaju svježi u kutiji i u njima možete uživati cijelo adventsko vrijeme.
Sastojci
- 1 kg raženog brašna
- 24 dag margarina
- 24 dag šećera u prahu
- 4 jaja
- 500 g meda
- 2 žličice mješavine za medenjake
- 4 žličice sode bikarbone
- sok od 2 limuna
- 10 dag mljevenih oraha ili lješnjaka
Priprema
- Pomiješati suhe sastojke (brašno, začin za medenjake, sodu bikarbonu i orahe / lješnjake).
- Miksati margarin i šećer u prahu dok se sve ne sjedini. Miksajući dodavati jedno po jedno cijelo jaje, limunov sok.
- Med malo ugrijati na laganoj vatri (med mora biti mlak i otopljen).
- U smjesu sa margarinom i šećerom postepeno dodavati med i suhe sastojke. Otprilike pola suhe smjese možete pomiješati mikserom, a ostatak umiješajte s lopaticom ili kuhačom.
- Tijesto se prilično lijepi, međutim može se s njim na kraj. Nipošto nemojte dodavati ekstra brašno jer će vam medenjaci biti tvrdi!
- Kad oblikujete homogeno tijesto (koje je ljepljivo i mekano) zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u frižider barem 2 sata.
- Tijesto podijelite kako bi dobili manje komade, rastanjite na debljinu otprilike 3 mm, te režite željene oblike.
- Slažite ih u lim obložen papirom za pečenje, s obveznim razmakom da se ne bi slijepili tijekom pečenja.
- Medenjaci se peku 8 minuta na 180 stupnjeva u ventilatorskoj pećnici.
- Nakon hlađenja ih možete ukrasiti bijelom ili čokoladnom glazurom po želji.