Medenjaci

2019-12-15

Mekani, ukusni, mirisni - ovi medenjaci imaju sve to. Za ovaj recept zaslužna je moja svekrva i svi koji su probali medenjake izrađene po ovoj recepturi, ostali su oduševljeni. Puno puta se dogodi da domaći medenjaci imaju stanovitu tvrdoću i suhoću.

Ukrašavati ih možete po želji, a nama su najdraži kad ih se premaže pekmezom od marelice i umoči u čokoladnu glazuru. 

Dugo ostaju svježi u kutiji i u njima možete uživati cijelo adventsko vrijeme.

Sastojci 

  • 1 kg raženog brašna
  • 24 dag margarina
  • 24 dag šećera u prahu
  • 4 jaja
  • 500 g meda
  • 2 žličice mješavine za medenjake
  • 4 žličice sode bikarbone
  • sok od 2 limuna
  • 10 dag mljevenih oraha ili lješnjaka

Priprema

  1. Pomiješati suhe sastojke (brašno, začin za medenjake, sodu bikarbonu i orahe / lješnjake).
  2. Miksati margarin i šećer u prahu dok se sve ne sjedini. Miksajući dodavati jedno po jedno cijelo jaje, limunov sok.
  3. Med malo ugrijati na laganoj vatri (med mora biti mlak i otopljen).
  4. U smjesu sa margarinom i šećerom postepeno dodavati med i suhe sastojke. Otprilike pola suhe smjese možete pomiješati mikserom, a ostatak umiješajte s lopaticom ili kuhačom.
  5. Tijesto se prilično lijepi, međutim može se s njim na kraj. Nipošto nemojte dodavati ekstra brašno jer će vam medenjaci biti tvrdi!
  6. Kad oblikujete homogeno tijesto (koje je ljepljivo i mekano) zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u frižider barem 2 sata.
  7. Tijesto podijelite kako bi dobili manje komade, rastanjite na debljinu otprilike 3 mm, te režite željene oblike. 
  8. Slažite ih u lim obložen papirom za pečenje, s obveznim razmakom da se ne bi slijepili tijekom pečenja.
  9. Medenjaci se peku 8 minuta na 180 stupnjeva u ventilatorskoj pećnici.
  10. Nakon hlađenja ih možete ukrasiti bijelom ili čokoladnom glazurom po želji.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti