Medena srca

2019-12-03

Medenjaci i medena srca dio su božićne tradicije. Osim što su mirisni i ukusni, dugo mogu stajati. Medena srca svojim punjenjem i čokoladnim omotačem teško koga mogu ostaviti ravnodušnim.

Sastojci

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 3 žlice ulja
  • 5 žlica pekmeza od marelice za tijesto
  • 1/4 mješavine za medenjake (ili više ako volite jači okus začina)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • pekmez od marelice za punjenje (količina po želji)

Glazura:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja

Priprema

  1. U brašno dodajte šećer, mlijeko, ulje, pekmez od marelice, mješavinu za medenjake i sodu bikarbonu. Dobro izmiksajte mikserom.
  2. Tepsiju promjera 32 X 32 cm namastite i pobrašnite.
  3. Ulijte pola smjese i stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva, 8 do 10 minuta.
  4. Nakon što izvadite biskvit iz pećnice ravnomjerno ga premažite s pekmezom i prelijte s ostatkom tijesta.
  5. Kolač vratite u pećnicu peći još 20-ak minuta.
  6. Kad se kolač ohladi, izrezujte srca kalupom.
  7. U čokoladu za kuhanje dodajte ulje, istopite na pari i ostavite da se prohladi.
  8. Svako srce umočite u čokoladu, ocijedite višak čokolade i stavite na rešetku. Ispod rešetke stavite pladanj. Za umakanje srca u čokoladu koristila sam malu kuhinjsku hvataljku.
  9. Kad se čokolada stisne, medena srca možete puniti u kutiju, a za dužu trajnost ih stavite u hladnjak.

Savjet

  • Nakon izrezivanja srca, ostat će vam nešto biskvita viška, koje možete narezati na sitno i upotrijebiti u izradi slatkih kuglica. Usitnjenom tijestu dodajte mljevene kekse, malo ruma, kandirano voće po želji, kakao i slično. Kuglice možete ukrasiti po želji šarenim mrvicama, kakaom, kokosom, čokoladom itd.
  • Ukoliko vam ostane čokoladne glazure od medenih srca, iskoristite je za umakanje kuglica.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti