Medena srca
2019-12-03
Medenjaci i medena srca dio su božićne tradicije. Osim što su mirisni i ukusni, dugo mogu stajati. Medena srca svojim punjenjem i čokoladnim omotačem teško koga mogu ostaviti ravnodušnim.
Sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 400 ml mlijeka
- 3 žlice ulja
- 5 žlica pekmeza od marelice za tijesto
- 1/4 mješavine za medenjake (ili više ako volite jači okus začina)
- 1 žličica sode bikarbone
- pekmez od marelice za punjenje (količina po želji)
Glazura:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
Priprema
- U brašno dodajte šećer, mlijeko, ulje, pekmez od marelice, mješavinu za medenjake i sodu bikarbonu. Dobro izmiksajte mikserom.
- Tepsiju promjera 32 X 32 cm namastite i pobrašnite.
- Ulijte pola smjese i stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva, 8 do 10 minuta.
- Nakon što izvadite biskvit iz pećnice ravnomjerno ga premažite s pekmezom i prelijte s ostatkom tijesta.
- Kolač vratite u pećnicu peći još 20-ak minuta.
- Kad se kolač ohladi, izrezujte srca kalupom.
- U čokoladu za kuhanje dodajte ulje, istopite na pari i ostavite da se prohladi.
- Svako srce umočite u čokoladu, ocijedite višak čokolade i stavite na rešetku. Ispod rešetke stavite pladanj. Za umakanje srca u čokoladu koristila sam malu kuhinjsku hvataljku.
- Kad se čokolada stisne, medena srca možete puniti u kutiju, a za dužu trajnost ih stavite u hladnjak.
Savjet
- Nakon izrezivanja srca, ostat će vam nešto biskvita viška, koje možete narezati na sitno i upotrijebiti u izradi slatkih kuglica. Usitnjenom tijestu dodajte mljevene kekse, malo ruma, kandirano voće po želji, kakao i slično. Kuglice možete ukrasiti po želji šarenim mrvicama, kakaom, kokosom, čokoladom itd.
- Ukoliko vam ostane čokoladne glazure od medenih srca, iskoristite je za umakanje kuglica.