Lungić se pravi važan
Sočno, hrskavo, aromatično jelo kojega možete poslužiti u bilo kojoj prigodi. Iznenadila sam se kad su moje najoštrije kritičarke - moje kćerke, uživale u svim dijelovima ovog jela bez suvišnih pitanja.
Znam da mnogi vole kad lungić ostane roze boje, ali u ovom jelu ništa ne gubi od sočnosti zbog prefinog omotača oko njega.
Uz ovo jelo odlično pristaje lisnata salata začinjena bučinim uljem i aceto balsamicom, a za piće bih vam svakako preporučila da probate tamno pivo s višnjom.
Sastojci za lungić
- svinjski lungić, cca. 400 g
100 g pureće deluxe šunke (u tankim šnitama)
180 g naribanog sira goude
1/2 paketa lisnatog tijesta
1 srednja, kuhana mrkva
začini za marinadu mesa (sol, papar, češnjak u granulama, mljeveni timijan, ružmarin, ulje)
1 žumanjak
1 žlica vode
Priprema lungića
- Očistite lungić od žilica, začinite po želji, pouljite i ostavite u poklopljenoj posudi nekoliko sati da se marinira (najbolje preko noći).
Lungić naglo zapecite sa svih strana na zagrijanoj masnoći tek toliko da dobije koricu. Pečenje će se završiti u pećnici. Ostavite ga na stranu pokrivenog da se odmori dok pripremate tijesto.
Nemojte baciti masnoću na kojoj se lungić pekao jer će vam trebati za tikvice.
Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte čim tanje kako bi svi sastojci bili dobro umotani.
Na tijesto posložite šunku, rasporedite trakice kuhane mrkve, a potom naribani sir.
Lungića stavite na nadjev i umotajte roladu tako da rubovi budu dobro zaštićeni od curenja.
Tijesto premažite žumanjkom kojega ste promiješali sa žlicom vode.
Roladu je najbolje peći u prikladnom kalupu (kao za kruh) u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, na srednoj rešetki, cca 30 minuta.
Sastojci za prilog
- 2 srednje tikvice
700 g mladih krumpira
sol
vegeta
maslinovo ulje
Priprema priloga
- Tikvice je potrebno oprati, narezati na ploške (debele 1 cm) i marinirati s malo soli, vegete i maslinovog ulja barem pola sata.
Ispecite tikvice na masnoći na kojoj se pekao lungić dok ne poprime željenu boju.
Krumpir ogulite i narežite na trake, dobro posolite i stavite peći u pećnicu na 220 stupnjeva.
Radi ekonomičnosti, krumpir možete staviti peći istovremeno s lungićem, makar će krumpiru trebati nešto duže vremena da postane zlatno hrskav.
Količina u ovom receptu dovoljna je za 4 osobe.