Kvinoja s kineskim povrćem
Recept za ovo jelo nastao je "u hodu". Ispao je odlično, a naročito sam sretna da se dopao i mojoj djeci koja daju iskrene komentare, ne štedeći me ako nešto ne valja :) Nadam se da će mnogi od vas uživati u ovom okusima prebogatom jelu.
Kvinoja mi je bila potpuna nepoznanica, ali nakon ovoga jela, uvrstit ću je u redoviti jelovnik. Koristila sam mješavinu smrznutog kineskog povrća, koju sam nabavila u običnom dućanu.
Količina u receptu dovoljna je za 4 osobe. Iako u jelu ima puno sastojaka, sama izrada je vrlo jednostavna. Zdravi i ukusni ručak bit će gotov brzo.
Uz ovo jelo odlično pristaje lisnata salata. Pun pogodak je dodati ribani parmezan ili grana padano na servirano jelo. Dobar tek!
Sastojci
- 230 g bio kvinoje
- 200 g smrznute mješavine kineskog povrća (kineski kupus, poriluk, crvena i zelena paprika, bambus, mrkva, crne gljive, mahune mladog graška)
- 150 g svježih šampinjona
- 1 manji crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 dl vina
- 1l jušnog temeljca
- 1/3 žličice mljevene slatke crvene paprike
- prstohvat chilija
- 1/2 žličice začina (mljeveni ružmarin, majčina dušica, bosiljak, estragon)
- 1/2 žličice kurkume
- 1,5 žlica nasjeckanog peršina
- sol
- 1/2 žlice bučinog ulja
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2,5 žlice suncokretovog ulja
- 3 žlice umaka od rajčice
- 2 žlice vrhnja za kuhanje
- naribani parmezan ili grana padano za posipanje
Priprema
- Kvinoju isperite hladnom vodom i stavite kuhati u proključalu zasoljenu vodu, otprilike 10 minuta. Nakon toga ocijedite i stavite poklopljeno na stranu.
- Luk nasjeckajte i dinstajte na suncokretovom ulju.
- Kad luk zažuti, dodajte listiće šampinjona (šampinjone ne morate prati, nego ih očistite na suho). Pecite šampinjone i luk dok se ne počne stvarati lagano smeđi sloj.
- Dodajte smrznuto povrće i miješajte da se sve poveže. Pecite sve zajedno par minuta.
- Dodajte sitno nasjeckani češnjak i mljevenu papriku. Vrlo kratko miješajte (nekoliko sekundi) dok se ne otpuste mirisi češnjaka i paprike i zalijte s vinom. Miješajte dok ne ispari sav alkohol.
- Dodajte sve ostale začine (chili, kurkumu, sol, mješavinu začina). Promiješajte dok se ne otpuste mirisi začina, a onda dodajte umak od rajčice.
- Umiješajte na pola kuhanu kvinoju i ulijte temeljca toliko da prekrije sadržaj. Kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje. Temeljac dodavajte kako isparava tekućina, postepeno.
- Tijekom kuhanja umiješajte maslinovo ulje. Isprobavajate tvrdoću povrća i kvinoje. Tko voli "pod zub" može ranije završiti kuhanje, a tko voli bolje kuhano, treba kuhati duže. Može se dogoditi da vam sadržaj postane dosta reduciran, ali onda treba dodati malo vode.
- Pred kraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje, bučino ulje i nasjeckani peršin.
- Jelo je najbolje servirati toplo, posuto s ribanim tvrdim sirom.
Savjeti
- Za ovo jelo najbolje je koristiti široku tavu za kuhanje, a ne duboki lonac.
- Vrhnje za kuhanje ne morate dodavati, ali ono daje punoću i kremoznost jelu.
- Osim vegetarijanske varijante, može se napraviti jelo uz dodatak mesa (primjerice pilećeg filea). U tom slučaju meso narežite na manje komade i zapecite zajedno s lukom i šampinjonima. Daljnji postupak ostaje isti.
- Možete se poigrati začinima kako želite, prema vlastitim preferencijama.
- Jušni temeljac je najbolji domaći (od kosti ili od povrća), ali ako ga nemate, možete prokuhati kocku za juhu (povrtnu ili mesnu) ili vegetu u proključaloj vodi.