Kvinoja s kineskim povrćem

2019-12-07

Recept za ovo jelo nastao je "u hodu". Ispao je odlično, a naročito sam sretna da se dopao i mojoj djeci koja daju iskrene komentare, ne štedeći me ako nešto ne valja :) Nadam se da će mnogi od vas uživati u ovom okusima prebogatom jelu. 

Kvinoja mi je bila potpuna nepoznanica, ali nakon ovoga jela, uvrstit ću je u redoviti jelovnik. Koristila sam mješavinu smrznutog kineskog povrća, koju sam nabavila u običnom dućanu.

Količina u receptu dovoljna je za 4 osobe. Iako u jelu ima puno sastojaka, sama izrada je vrlo jednostavna. Zdravi i ukusni ručak bit će gotov brzo.

Uz ovo jelo odlično pristaje lisnata salata. Pun pogodak je dodati ribani parmezan ili grana padano na servirano jelo. Dobar tek!

Sastojci

  • 230 g bio kvinoje
  • 200 g smrznute mješavine kineskog povrća (kineski kupus, poriluk, crvena i zelena paprika, bambus, mrkva, crne gljive, mahune mladog graška)
  • 150 g svježih šampinjona
  • 1 manji crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 dl vina
  • 1l jušnog temeljca
  • 1/3 žličice mljevene slatke crvene paprike
  • prstohvat chilija
  • 1/2 žličice začina (mljeveni ružmarin, majčina dušica, bosiljak, estragon)
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1,5 žlica nasjeckanog peršina
  • sol
  • 1/2 žlice bučinog ulja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2,5 žlice suncokretovog ulja
  • 3 žlice umaka od rajčice
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • naribani parmezan ili grana padano za posipanje

Priprema

  1. Kvinoju isperite hladnom vodom i stavite kuhati u proključalu zasoljenu vodu, otprilike 10 minuta. Nakon toga ocijedite i stavite poklopljeno na stranu.
  2. Luk nasjeckajte i dinstajte na suncokretovom ulju. 
  3. Kad luk zažuti, dodajte listiće šampinjona (šampinjone ne morate prati, nego ih očistite na suho). Pecite šampinjone i luk dok se ne počne stvarati lagano smeđi sloj.
  4. Dodajte smrznuto povrće i miješajte da se sve poveže. Pecite sve zajedno par minuta.
  5. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i mljevenu papriku. Vrlo kratko miješajte (nekoliko sekundi) dok se ne otpuste mirisi češnjaka i paprike i zalijte s vinom. Miješajte dok ne ispari sav alkohol.
  6. Dodajte sve ostale začine (chili, kurkumu, sol, mješavinu začina). Promiješajte dok se ne otpuste mirisi začina, a onda dodajte umak od rajčice.
  7. Umiješajte na pola kuhanu kvinoju i ulijte temeljca toliko da prekrije sadržaj. Kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje. Temeljac dodavajte kako isparava tekućina, postepeno. 
  8. Tijekom kuhanja umiješajte maslinovo ulje. Isprobavajate tvrdoću povrća i kvinoje. Tko voli "pod zub" može ranije završiti kuhanje, a tko voli bolje kuhano, treba kuhati duže. Može se dogoditi da vam sadržaj postane dosta reduciran, ali onda treba dodati malo vode.
  9. Pred kraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje, bučino ulje i nasjeckani peršin.
  10. Jelo je najbolje servirati toplo, posuto s ribanim tvrdim sirom.

Savjeti

  • Za ovo jelo najbolje je koristiti široku tavu za kuhanje, a ne duboki lonac.
  • Vrhnje za kuhanje ne morate dodavati, ali ono daje punoću i kremoznost jelu.
  • Osim vegetarijanske varijante, može se napraviti jelo uz dodatak mesa (primjerice pilećeg filea). U tom slučaju meso narežite na manje komade i zapecite zajedno s lukom i šampinjonima. Daljnji postupak ostaje isti.
  • Možete se poigrati začinima kako želite, prema vlastitim preferencijama.
  • Jušni temeljac je najbolji domaći (od kosti ili od povrća), ali ako ga nemate, možete prokuhati kocku za juhu (povrtnu ili mesnu) ili vegetu u proključaloj vodi.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti