Kuhano-pečeni štrukli sa sirom
2020-03-28
#Ostanitedoma uz ove preukusne kuhano-pečene štrukle sa sirom!
Sastojci za tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 jaje
- 2.5 dl mlakog mlijeka
- 1 jušna žlica octa
- 1 dl ulja
Sastojci za nadjev
- 500 g svježeg sira
- 2 jaja
- sol po želji
- 1 kiselo vrhnje
Sastojci za premaz
- 1 kiselo vrhnje
- 5 žlica vrhnja za kuhanje
- 80 g maslaca
Priprema
- Zamijesiti glatko, mekano tijesto od svih sastojaka.
- Trik koji isprobano funkcionira kako bi tijesto postalo mekše i elastičnije je da ga barem deset puta snažno lupite od podlogu na kojoj mijesite. Ovo nije loše niti za rješavanje stresa :)
- Podijelite tijesto na 3 jednaka dijela, premažite s malo ulja i ostavite da poklopljeno odstoji barem jedan sat.
- Pomiješajte sve sastojke za nadjev.
- Tijesto treba razvući čim tanje. Prvo ga razvaljajte valjkom, a zatim razvlačite prstima pazeći da ne puca.
- Svaki dio tijesta premažite s trećinom nadjeva i lagano zamotajte, uvijajući rubne dijelove da nadjev ne iscuri.
- Malim tanjurićem tijesto izrežite na približno jednake dijelove.
- Štrukle stavite kuhati u posoljenu, proključalu vodu dok ne isplivaju na površinu.
- Izvadite ih iz vode šupljom žlicom i poslažite u lim obložen papirom za pečenje.
- Štrukle premažite mješavinom kiselog i slatkog vrhnja, te poslažite listiće maslaca.
- Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva dok ne postanu zlatne boje.
- Najbolje ih je jesti dok su još topli i hrskavi.
Savjeti
- Ako vam se ova količina čini prevelika za jedan obrok, sirove štrukle možete zamrznuti za drugi put. Zamrznute ih stavite kuhati u vrelu vodu.
- Ovako pečene štrukle možete pošećeriti i imate slatku varijantu.