Kuhano-pečeni štrukli sa sirom

2020-03-28

#Ostanitedoma uz ove preukusne kuhano-pečene štrukle sa sirom! 

Sastojci za tijesto

  • 500 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 jaje
  • 2.5 dl mlakog mlijeka
  • 1 jušna žlica octa
  • 1 dl ulja

Sastojci za nadjev

  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • sol po želji
  • 1 kiselo vrhnje

Sastojci za premaz

  • 1 kiselo vrhnje
  • 5 žlica vrhnja za kuhanje
  • 80 g maslaca

Priprema

  1. Zamijesiti glatko, mekano tijesto od svih sastojaka.
  2. Trik koji isprobano funkcionira kako bi tijesto postalo mekše i elastičnije je da ga barem deset puta snažno lupite od podlogu na kojoj mijesite. Ovo nije loše niti za rješavanje stresa :)
  3. Podijelite tijesto na 3 jednaka dijela, premažite s malo ulja i ostavite da poklopljeno odstoji barem jedan sat.
  4. Pomiješajte sve sastojke za nadjev.
  5. Tijesto treba razvući čim tanje. Prvo ga razvaljajte valjkom, a zatim razvlačite prstima pazeći da ne puca. 
  6. Svaki dio tijesta premažite s trećinom nadjeva i lagano zamotajte, uvijajući rubne dijelove da nadjev ne iscuri.
  7. Malim tanjurićem tijesto izrežite na približno jednake dijelove.
  8. Štrukle stavite kuhati u posoljenu, proključalu vodu dok ne isplivaju na površinu.
  9. Izvadite ih iz vode šupljom žlicom i poslažite u lim obložen papirom za pečenje.
  10. Štrukle premažite mješavinom kiselog i slatkog vrhnja, te poslažite listiće maslaca.
  11. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva dok ne postanu zlatne boje.
  12. Najbolje ih je jesti dok su još topli i hrskavi.

Savjeti

  • Ako vam se ova količina čini prevelika za jedan obrok, sirove štrukle možete zamrznuti za drugi put. Zamrznute ih stavite kuhati u vrelu vodu.
  • Ovako pečene štrukle možete pošećeriti i imate slatku varijantu.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti