Kiflice s pekmezom
Tko ne voli kiflice s pekmezom? Lijepe, ukusne, prhke, za svaku prigodu, dugo mogu stajati... Na našem stolu se uvijek nađu u blagdansko vrijeme, za vrtićka druženja, a često i običnim danima kad nam se jede nešto fino, jednostavno i domaće.
Nadam se da će i vama ovaj recept za kiflice biti među omiljenima.
Sastojci
- 300 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
250 g maslaca
200 ml kiselog vrhnja
90 g šećera u prahu za tijesto
vanilin šećer
prstohvat soli
prašak za pecivo
šećer u prahu za valjanje kiflica
Priprema
- Pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo, sol, vanilin šećer, šećer u prahu, mekani maslac i vrhnje.
Zamijesite glatko tijesto, oblikujte u kuglu i stavite u hladnjak na sat vremena.
Tijesto razdijelite u 8 loptica i svaku tanko razvaljajte u obliku kruga. Kako bi krug bio pravilan, upotrijebite obruč za tortu ili neku okruglu posudu. Ostatke izvan kruga stavite na stranu, oni će vam poslužiti za nove loptice tijesta.
Svaku razvaljanu lopticu narežite na 8 pravilnih trokuta.
Na svaki trokut stavite žličicu pekmeza i zarolajte u kiflicu. Količinu pekmeza prilagodite svojim željama, ali ako je previše, onda će curiti van i teško će vam biti saviti kiflicu.
Kiflice poslažite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici na 180 stupnjeva, otprilike 15-20 minuta. Najbolje je ako imate ventilacijsku pećnicu, jer onda možete istovremeno staviti više limova s kiflicama na pečenje.
Kiflice ne smiju previše potamniti, moraju biti lijepe svijetle boje.
Čim ih izvadite iz pećnice, uvaljajte ih u šećer u prahu kako bi se lijepo primio za njih.
Kad se ohlade, spremite u dobro poklopljenu kutiju i možete u njima uživati danima. Naravno, ako ih ne pojedete isti dan :)