Juha od puter tikve
Kremasta, zasitna i fina juha s kojom nikako ne možete pogriješiti. Uz dodatak prepečenih komadića kruha i peršina, jednostavno je neodoljiva. Za još bolji doživljaj, možete ju pokapati s par kapi bučinog ulja.
Dobar tek!
Sastojci
- 1 manja puter (butternut) tikva (cca. 300 g)
1 manja mrkva
1 manji crveni luk
sol, papar
muškatni oraščić
kurkuma
1l jušnog temeljca
1 žlica vrhnja za kuhanje
sjeckani peršin za posipanje
kockice tostiranog kruha
bučino ulje za dekoraciju (po želji)
Temeljac
Najbolje je ako imate pileći temeljac, ali ako nemate, možete prokuhati vegetu u vodi i s tim zaliti povrće.
Priprema
- Tikvu ogulite, očistite od koštica i narežite na kockice.
Mrkvu očistite i također narežite na kockice.
Na malo ulja prodinstajte nasjeckani luk, dodajte mrkvu, tikvu i začine, te kratko promiješajte da se sve prožme.
Dodajte temeljac i na laganoj vatri kuhajte dok povrće nije kuhano (otprilike 15 do 20 minuta).
Pred kraj kuhanja, umiješajte žlicu vrhnja za kuhanje.
Štapnim mikserom sjedinite sastojke, s tim da je dobro ostaviti nešto povrća u komadićima radi zanimljivije teksture.
Servirajte posuto s malo peršina i kockicama tostiranog kruha, a po želji pokapajte s malo bučinog ulja.