Grah s kiselom repom i suhim mesom

2020-01-11

Pravo zimsko jelo koje će vas okrijepiti i ugrijati! Uobičajeno sam kuhala grah sa zeljem, ali ova inačica je isto jako ukusna. Ima puno varijanti ovog jela, od potpuno jušnog jela do malo gušće varijante kakva je ova. Netko više voli svježe meso nego suho. Kakve god bile vaše navike, vjerujem da će vas ovaj recept razveseliti.

Za jelo sam koristila zamrznuti mladi grah, no možete ga zamijeniti i običnim grahom kojega prethodno dobro namočite ili grahom iz konzerve.

Glavne sastojke (repu, grah i suho meso) sam kuhala odvojeno većinu vremena, a onda pred kraj kuhanja sve povezala. Razlog tome je što je suho meso može prilično intenzivno i masno, pa ga je bolje dodati na kraju, a tijekom kuhanja repu možete podlijevati s vodom u kojoj se kuha suho meso. Na taj način će jelo imati fini okus, prožet svim aromama.

Jelo odlično ide uz pire krumpir. Količina u ovom receptu dovoljna je za 4-5 osoba.

Sastojci

  • 400 g mladog graha
  • 500 g usitnjene kisele repe 
  • 200 g suhog hamburgera
  • 400 g suhih svinjskih vršaka
  • 1 crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • lovorov list
  • 20ak zrna papra
  • sol
  • 1/3 žličice mljevene slatke paprike
  • prstohvat chilija
  • 1 dl soka od rajčice
  • temeljac za podlijevanje (u nedostatku domaćeg temeljca, možete se poslužiti kockom za juhu ili prokuhanom vegetom)
  • 1/2 žličice sode bikarbone

Priprema

  1. Grah stavite kuhati u posoljenu vodu. Kad zavri, promijenite vodu i kuhajte ga dok ne omekša.
  2. Suho meso stavite kuhati posebno.
  3. Ako je repa jako kisela i slana, malo je isperite pod hladnom vodom. Nemojte previše ispirati jer ovo jelo mora biti kiselkasto.
  4. Na malo ulja prodinstajte nasjeckani luk dok ne požuti, dodajte usitnjeni češnjak i crvenu papriku. Dinstajte svega nekoliko sekundi (da češnjak ne postane gorak) i zalijte s malo temeljca.
  5. Ubacite repu i sve zajedno miješajte nekoliko minuta.
  6. Dodajte temeljca toliko da prekrije repu, ubacite lovorov list, chili, papar u zrnu, sodu bikarbonu i sok od rajčice. 
  7. Pustite da krčka na laganoj vatri dok repa skroz ne omekša, pazeći da uvijek ima dovoljno tekućine.
  8. Važno je da stalno probavate okus jela i po potrebi dodate malo soli, papra, octa ili limunovog soka (u slučaju da nije dovoljno kiselo kako bi htjeli).
  9. Kad je repa omekšala, dodajte grah i suho meso narezano na kockice (očišćeno od suvišne masnoće i kožica). Meso mora biti sasvim mekano kad ga dodajete u repu.
  10. Sve zajedno pustite da krčka 10ak minuta.

Savjeti

  • Vodu u kojoj se kuhalo suho meso nemojte baciti, nego procijedite i zamrznite u manjim posudicama. To vam može poslužiti kao odličan temeljac za grah varivo, sarmu, punjenu papriku i slično.
  • Jelo možete pospremiti u frižider, bez straha da će se pokvariti. Zapravo, još je bolje drugi dan.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti