Gastro životopis autorice

2019-07-09

Svoju ljubav prema hrani mogla bih opisati kao uspon na visoku planinu. Počela sam u podnožju, ali znatiželja me tjerala da se penjem sve više. Znam da uspon nikad neće prestati jer je hrana neiscrpan izvor radosti, ideja i životne energije.

U nastavku se nalaze neka jela, načini pripreme, navike i poimanje hrane koja su obilježila važna razdoblja u mojem životu. 

Neka jela izazivaju sjetu, a neka samo i isključivo radost.

Rano djetinjstvo (prije rata, do 1991).

  • Variva od mahunarki (s neizostavnim artičokama)
  • Riba barem dva puta tjedno (riblja buzara, brudet, riba na lešo, na gradelama, ispod peke...)
  • Domaći kruh ispod peke (okrugli, tanki, mirisni, posut pepelom)
  • Pečeni pulestar s krumpirima (domaći mladi pijetao) - naravno ispod peke
  • Žutenica lešo (divlji radič, blanširan i pomiješan s tvrdo kuhanim jajima)
  • Divlje šparoge s jajima
  • Janjetina s ražnja
  • Škampe na buzaru
  • Pašta šuta

Što nisam voljela jesti?

  • Lešo meso
  • Kelj
  • Zelje - igrom sudbine, zelje je postalo povrće kojem dugujem veliku zahvalnost, ali o tome u nekoj drugoj gastro priči...

Djetinjstvo (u vrijeme rata, od 1991. do 1995.)

  • Bolonjez od Corned beef konzervi iz Caritasa
  • Slani sir iz tetrapaka (nešto kao feta sir) kojega smo pokušavali "odsoliti" za pitu od sira 

  • "Manistra" i krumpir na žlicu
  • Polpete od povrća
  • Ručkovi iz hotela Zagreb koji su bili organizirani za "podrumsko" stanovništvo, kad nije bilo moguće nešto samostalno kuhati

Fakultetski dani 

  • Vlastiti, uglavnom neuspješni eksperimenti s hranom 
  • Studentska menza - pizza, mesne okruglice, francuski krumpir, hajdinska kaša...
  • Juha iz vrećice
  • Fast food

Rane dvadesete

  • Coolinarika recepti
  • Eksperimenti sa začinima
  • Isprobavanje raznih kulinarskih tehnika
  • Dizani kolači
  • Smišljanje vlastitih recepata

Kasne dvadesete

  • Shvaćanje koliko je hrana važna
  • Ljubav prema tradiciji
  • Usvajanje regionalnih recepata

Majčinstvo

  • Planiranje obroka
  • Juha barem četiri puta tjedno
  • Jela na žlicu

  • Red za stolom
  • Obiteljski obroci kao dio identiteta
  • Puno zamaskiranog povrća
  • Različite slastice
  • Mini začinski vrt na balkonu
  • Domaći ljekoviti recepti - sirup od lovora, mješavina od đumbira, čarobni prah od sjemenki...
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti