Djedov brk s lješnjacima
2019-06-01
Sočan, izdašan i efektan kolač iz kategorije starinskih recepata. Često se nađe na blagdanskom stolu, ali nema razloga praviti ga u bilo koje doba godine.
Sastojci
Tijesto
- 400 g oštrog brašna
- 100 ml mlakog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 1 žličica šećera za kvasac
- 180 g rastopljenog margarina
- 4 žumanjka
- 3 žlice kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- 3 žlice šećera
Nadjev
- 4 bjelanjka
- 175 g mljevenih lješnjaka
- 130 g šećera
- 8 žlica pekmeza
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Mlako mlijeko pomiješajte sa žličicom šećera i svježim kvascem. Stavite na toplo da se kvasac podigne.
- U veću posudu dodajte brašno, napravite udubinu u koju dodajte kvasac, rastopljeni margarin, žumanjke, kiselo vrhnje, sol i šećer.
- Miješajte kuhačom dok se sastojci ne povežu. Tijesto će biti mekano, ali homogeno.
- Radnu površinu dobro pobrašnite i rukom još malo izmjesite tijesto.
- Od tijesta napravite valjak i izrežite na 4 jednaka dijela. Od svakog dijela napravite kuglu.
- Na sredinu masnog papira stavite kuglu tijesta, pobrašnite i tanko razvaljajte u dužini tepsije.
Premažite tijesto s 2 žlice pekmeza. Ako koristite kupovni pekmez koji je jako čvrst, možete ga malo ugrijati za lakše premazivanje.
- Pomoću masnog papira obje strane tijesta zarolajte prema sredini, ali ne do kraja jer mora ostati prostor za punjenje nadjevom od lješnjaka (širine otprilike 3-4 cm).
- Odrežite višak papira i tijesto prebacite u tepsiju zajedno s roladom. Ovaj postupak ponovite s preostalim kuglama tijesta.
- Izmikasjte bjelanjke, postepeno dodajući šećer. Smjesa mora biti čvrsta.
Dodajte lješnjake i lagano sjedinite kako bi smjesa ostala prozračna.
Sredinu svake rolade napunite nadjevom. Nema problema ako nadjev malo strši u zrak.
Peći na 180 stupnjeva, 15 do 20 minuta.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Ohlađeni kolač po želji pospite šećerom u prahu.