Čupavi kolač
2019-06-12
Spoj lješnjaka, pekmeza i čokolade, a nisu trokuti s lješnjacima :) (koji imaju iste sastojke). Ovdje se radi o jednoj vrsti pite, kojoj posebnu draž daje naribano, tj. "čupavo" tijesto.
Sastojci
Tijesto
- 3 žumanjka
- 2 žlice šećera
- 150 g maslaca
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice mlijeka
Premaz
- 4 žlice pekmeza od šljiva (po mogućnosti domaćeg)
- 60 g naribane tamne čokolade
Nadjev
- 150 g lješnjaka
- 3 bjelanjka
- 150 g šećera u prahu
Priprema
- Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte mikserom.
- Dodajte omekšali maslac, brašno pomiješano s praškom za pecivo, mlijeko i dalje nastavite miksati sa spiralnim nastavcima.
- Nakon što je tijesto dobro promiješano, potrebno je napraviti tri jednake kuglice.
Jednu kuglicu tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite odmah u zamrzivač da se malo stisne jer će se tako lakše ribati.
- Prvu kuglicu tijesta razvucite prstima na dnu tepsije (23 x 32 cm) obložene papirom za pečenje ili namaštene s malo margarina.
Preko tijesta premažite pekmez, a zatim posipajte naribanom čokoladom.
Drugu kuglicu tijesta razvaljajte na veličinu tepsije, narolajte na valjak i prenesite na premaz. Ako vam se dogodi da tijesto malo pukne, samo prstima popravite, nakon pečenja će sve biti u redu.
- Drugi sloj tijesta premažite nadjevom od lješnjaka.
- Treću kuglicu tijesta naribajte preko nadjeva.
- Pitu pecite na 180 stupnjeva 25-30 minuta.
Priprema nadjeva od lješnjaka
- Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
- Postepeno dodavajte šećer u prahu.
- Lopaticom lagano umiješajte lješnjake da smjesa ostane prozračna.