Čupavi kolač

2019-06-12

Spoj lješnjaka, pekmeza i čokolade, a nisu trokuti s lješnjacima :) (koji imaju iste sastojke). Ovdje se radi o jednoj vrsti pite, kojoj posebnu draž daje naribano, tj. "čupavo" tijesto.

Sastojci

Tijesto

  • 3 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • 150 g maslaca
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice mlijeka

Premaz

  • 4 žlice pekmeza od šljiva (po mogućnosti domaćeg)
  • 60 g naribane tamne čokolade

Nadjev

  • 150 g lješnjaka
  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera u prahu

Priprema

  1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte mikserom.
  2. Dodajte omekšali maslac, brašno pomiješano s praškom za pecivo, mlijeko i dalje nastavite miksati sa spiralnim nastavcima.
  3. Nakon što je tijesto dobro promiješano, potrebno je napraviti tri jednake kuglice. 
  4. Jednu kuglicu tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite odmah u zamrzivač da se malo stisne jer će se tako lakše ribati.

  5. Prvu kuglicu tijesta razvucite prstima na dnu tepsije (23 x 32 cm) obložene papirom za pečenje ili namaštene s malo margarina.
  6. Preko tijesta premažite pekmez, a zatim posipajte naribanom čokoladom.

  7. Drugu kuglicu tijesta razvaljajte na veličinu tepsije, narolajte na valjak i prenesite na premaz. Ako vam se dogodi da tijesto malo pukne, samo prstima popravite, nakon pečenja će sve biti u redu.

  8. Drugi sloj tijesta premažite nadjevom od lješnjaka.
  9. Treću kuglicu tijesta naribajte preko nadjeva.
  10. Pitu pecite na 180 stupnjeva 25-30 minuta.


Priprema nadjeva od lješnjaka

  1. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
  2. Postepeno dodavajte šećer u prahu.
  3. Lopaticom lagano umiješajte lješnjake da smjesa ostane prozračna.


Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti