Čoko keksići
2019-12-04
Ne znam postoji li netko tko ne voli čokoladne keksiće. Još ga nisam upoznala :) Ima puno varijacija na temu što se tiče čokoladnih keksa, no rezultat je gotovo uvijek sjajan.
Odličan su izbor za adventske kolačiće, za zabavno pečenje kolača s djecom, piknik, vrtićka i školska druženja...
Količine u ovom receptu dovoljne su za nekih 100-njak keksića.

Sastojci
- 100 g maslaca
- 4 žlice smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 bjelanjka
- 400 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 6 žlica hladne vode
- prstohvat soli
- 180 g nasjeckane tamne čokolade (po mogućnosti barem 50% kakaa)
Priprema
- U posudu stavite mekani maslac, šećer, vanilin šećer i mikserom istucite u pjenu. Zatim umješajte bjelanjke i nastavite kratko miksati.
- Brašno dobor promiješajte s praškom za pecivo i solju.
- Naizmjenično dodavajte brašno i vodu u smjesu maslaca i šećera. Završite s brašnom.
- Na kraju umiješajte komadiće čokolade. Dobro povežite, pomozite si rukama.
- Za jedan keks dovoljna je jedna mala žlica smjese. Oblikujte kuglicu, malo spljoštite i stavljajte na lim obložen papirom za pečenje.
- Između keksića morate ostaviti mjesta jer će se tijekom pečenja povećati (cca. 2 - 3 cm razmaka).
- Pecite na 180 stupnjeva 10-ak minuta, pazeći da keksići previše ne potamne.
- Za ovu količinu će vam biti potrebna 3 lima za pečenje. Najbolje da sve pripremite prije i onda stavljate peći jedan lim za drugim ili istovremeno ako imate ventilatorsku pećnicu.
- Ohlađene kekse pospremite u metalnu kutiju radi dulje trajnosti.
Savjet
- Za ove kekse nije prikladno koristiti margarin s malo masnoće zato jer sadrži puno vode. Puno je bolje koristiti maslac ili visoko kvalitetni margarin.