Buhtlice

2020-04-05

Mekane, mirisne, ukusne - treba li još nabrajati? Najbolje su dok su još tople. Doduše, ove buhtlice niti ne mogu dočekati da budu hladne jer ih prije toga pojedemo :) 

Za uspjeh kolača presudno je nekoliko stvari: treba koristiti sastojke na sobnoj temperaturi, tijesto treba dobro umijesiti da bude mekano i podatno, ne treba se bojati dodati sol i naravno, morate dopustiti tijestu da se udvostruči na toplom mjestu, pokriveno. Uz sve to, kažu da tijesto nikad ne mijesite ljuti, jer se onda ono "naljuti" na vas :)

Količina tijesta u ovom receptu je nešto veća od standardne, tako da u pripremi trebate imati jedan dodatni, manji lim.

Sastojci

  • 60 g svježeg kvasca
  • 800 g bijelog brašna
  • 170 g maslaca
  • 4 žumanjka (jaja veličine M)
  • 100 g šećera
  • 1 neprskani (bio) limun
  • cca. 4 dl mlijeka
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 150 g marmelade od marelice
  • 100 g maslaca za mazanje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

  1. Svježi kvasac izmrvite i pomiješajte s 1 dl mlakog mlijeka (oduzmite od ukupne količine mlijeka), žličicom šećera i žličicom brašna. Ostavite na toplom da se kvasac udvostruči.
  2. Brašno prosijte, dodajte kvasac, rastopljeni maslac, žumanjke, šećer, sol i naribanu limunovu koricu.
  3. Lagano dodavajte toplo mlijeko i ručno mijesite tijesto dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Možete koristiti i mikser za tijesto ako ga imate.
  4. Ispočetka je tijesto ljepljivo i mislite da nema šanse da ga umijesite, ali na kraju ispadne odlično. Zato nemojte odmah dodati svo mlijeko, nego ga postepeno dozirajte kako mijesite. Tijesto na kraju mora biti kompaktno i ne smije se lijepiti za prste.
  5. Osobno koristim tehniku "lupanja" tijesta od podlogu jer mi se pokazalo kao najbolji način da dobijem mekano, glatko i podatno tijesto. Dvadesetak puta ga snažno lupim od podlogu i u međuvremenu mijesim dok skroz ne omekša.
  6. Kad ste umijesili tijesto, ostavite ga da se udvostruči nekih 40ak minuta na toplom mjestu, pokriveno.
  7. Prebacite ga na pobrašnjenu dasku za valjanje i premijesite. 
  8. Prerežite tijesto na pola.
  9. Svaku polovicu razvaljajte otprilike na 1 cm debljine i režite komade cca. 8 x 8 cm.
  10. Na svaki komad tijesta stavite žlicu marmelade i savijte tako da nadjev ne curi van. Ako vam se čini da ste stavili previše nadjeva, malo smanjite količinu.
  11. Buhtle poslažite na lim obložen papirom za pečenje, uz obvezni razmak.
  12. Premažite buhtle rastopljenim maslacem, pokrijte i ostavite da se još jedanput dižu, cca. 40 minuta.
  13. Stavite peći na 180 stupnjeva, otprilike 30 minuta. 
  14. Tople pospite šećerom u prahu i poslužite.
  15. Dobar tek!
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti