Buhtlice
2020-04-05
Mekane, mirisne, ukusne - treba li još nabrajati? Najbolje su dok su još tople. Doduše, ove buhtlice niti ne mogu dočekati da budu hladne jer ih prije toga pojedemo :)
Za uspjeh kolača presudno je nekoliko stvari: treba koristiti sastojke na sobnoj temperaturi, tijesto treba dobro umijesiti da bude mekano i podatno, ne treba se bojati dodati sol i naravno, morate dopustiti tijestu da se udvostruči na toplom mjestu, pokriveno. Uz sve to, kažu da tijesto nikad ne mijesite ljuti, jer se onda ono "naljuti" na vas :)
Količina tijesta u ovom receptu je nešto veća od standardne, tako da u pripremi trebate imati jedan dodatni, manji lim.

Sastojci
- 60 g svježeg kvasca
- 800 g bijelog brašna
- 170 g maslaca
- 4 žumanjka (jaja veličine M)
- 100 g šećera
- 1 neprskani (bio) limun
- cca. 4 dl mlijeka
- 1/2 čajne žličice soli
- 150 g marmelade od marelice
- 100 g maslaca za mazanje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Svježi kvasac izmrvite i pomiješajte s 1 dl mlakog mlijeka (oduzmite od ukupne količine mlijeka), žličicom šećera i žličicom brašna. Ostavite na toplom da se kvasac udvostruči.
- Brašno prosijte, dodajte kvasac, rastopljeni maslac, žumanjke, šećer, sol i naribanu limunovu koricu.
- Lagano dodavajte toplo mlijeko i ručno mijesite tijesto dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Možete koristiti i mikser za tijesto ako ga imate.
- Ispočetka je tijesto ljepljivo i mislite da nema šanse da ga umijesite, ali na kraju ispadne odlično. Zato nemojte odmah dodati svo mlijeko, nego ga postepeno dozirajte kako mijesite. Tijesto na kraju mora biti kompaktno i ne smije se lijepiti za prste.
- Osobno koristim tehniku "lupanja" tijesta od podlogu jer mi se pokazalo kao najbolji način da dobijem mekano, glatko i podatno tijesto. Dvadesetak puta ga snažno lupim od podlogu i u međuvremenu mijesim dok skroz ne omekša.
- Kad ste umijesili tijesto, ostavite ga da se udvostruči nekih 40ak minuta na toplom mjestu, pokriveno.
- Prebacite ga na pobrašnjenu dasku za valjanje i premijesite.
- Prerežite tijesto na pola.
- Svaku polovicu razvaljajte otprilike na 1 cm debljine i režite komade cca. 8 x 8 cm.
- Na svaki komad tijesta stavite žlicu marmelade i savijte tako da nadjev ne curi van. Ako vam se čini da ste stavili previše nadjeva, malo smanjite količinu.
- Buhtle poslažite na lim obložen papirom za pečenje, uz obvezni razmak.
- Premažite buhtle rastopljenim maslacem, pokrijte i ostavite da se još jedanput dižu, cca. 40 minuta.
- Stavite peći na 180 stupnjeva, otprilike 30 minuta.
- Tople pospite šećerom u prahu i poslužite.
- Dobar tek!