Brza pizza
Ako želite pizzu koja je gotova za 30 minuta, ovaj recept vas neće razočarati. Često mi se događalo da mi tijesto za pizzu bude "kruhasto", nejednake debljine, tvrdo i sl. U svim tim pokušajima mijesila sam tijesto s kvascem. U ovom receptu se ne koristi kvasac, nego prašak za pecivo i soda bikarbona, tako da je cijeli proces izrade brz.
Sastojci
- 380 g glatkog brašna
1 žličica soli
1/3 žličice sode bikarbone
1 prašak za pecivo
2 dl mlake vode
3 žlice ulja
umak
nadjev po želji (sir, šunka, povrće itd.)
Umak za pizzu
Za umak možete koristiti različite varijante:
- usitnjeni pelati od rajčice
domaći ili kupljeni sok od rajčice
ketchup za pizzu
U zagrijani umak dodajte bosiljak, timijan i origano, malo posolite, popaprite i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja.
Priprema
- Pomiješajte suhe sastojke (brašno, sol, soda, prašak za pecivo).
U brašno dodajte mlaku vodu i ulje.
Kratko mijesite dok se svi sastojci ne povežu.
Na lim stavite papir za pečenje i prebacite tijesto koje možete razvaljati valjkom ili samo prstima ravnomjerno rasporedite po limu.
Neka vas ne brine ako tijesto pukne dok ga razvlačite, samo spojite taj dio i utapkajte na podlogu.
Tijesto nabockajte vilicom, stavite umak i nadjev po želji.
Pospite s malo origana i pokapajte s maslinovim uljem.
Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva.
Pizzu pecite na srednoj rešetki otprilike 10-12 minuta.
Izvadite iz pećnice i poklopite limom iste veličine kako bi pizza malo otpustila.
Savjet
Tijesto s praškom za pecivo se ne smije dugo mijesiti i treba se čim prije staviti peći.