Bistra juha za radni tjedan

2019-12-08

Svi znamo da je juhu poželjno jesti što češće u tjednu. Zato je dobro skuhati veću količinu juhe preko vikenda, tako da kroz idućih 3 do 4 dana imate juhu koju treba samo zakuhati, dodati rezance i začiniti.

Procijeđenu juhu možete staviti u frižider ako je planirati potrošiti kroz nekoliko dana ili složiti porcije u posudice koje možete zamrznuti.

Sastojci

  • 1 kg juneće kosti s mesom
  • 4 srednje mrkve
  • 1 crveni luk
  • peršinov list i korijen
  • celerov list i korijen
  • 2 oguljena krumpira
  • 10 zrna papra
  • 3,5 litre hladne vode
  • sol

Priprema

  1. U duboki lonac stavite kost, oguljene mrkve, korjenasto povrće i lišće, oguljene krumpire, papar u zrnu. Može se dodati i list kelja, malo poriluka, koraba, režanj češnjaka, rajčica...
  2. Luk narežite na četvrtine i zapecite na ploči dok se ne pojave crni dijelovi.
  3. Prelijte sve sastojke s hladnom vodom.
  4. U tijeku kuhanja dodajte sol po želji. Svakako kušajte juhu i po potrebi dosolite jer je pravi omjer soli bitan za ukusnu juhu.
  5. Juha se kuha na sasvim laganoj vatri, poklopljena, barem 3 sata.

Savjeti za bistru juhu

  • Sastojci se obvezno stavljaju u hladnu vodu.
  • Tijekom kuhanja je potrebno pokupiti svu pjenu koja se pojavi na površini.
  • Juha se kuha dugo, na laganoj vatri, poklopljena. Ne smije ključati.
  • Juha nakon kuhanja treba malo odstajati, a tek potom se može procijediti.

Savjet više

  • Profesionalci juhu bistre pomoću bjelanjaka, drugi dan od kuhanja. 
  • Tučeni bjelanjci se dodaju u toplu juhu, uz miješanje pjenjačom. 
  • Kad se stvori gusti sloj od bjelanjaka, treba prestati miješati. 
  • U gutoj kori od bjelanjaka treba napraviti rupu kroz koju izlazi para. 
  • Juhu treba ostaviti pola sata da lagano kuha, bez miješanja. 
  • Bjelanjci će pokupiti sve suvišne dijelove u juhi.
  • Kad se juha malo ohladi, treba je procijediti kroz čistu gazu.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti