Bistra juha za radni tjedan
2019-12-08
Svi znamo da je juhu poželjno jesti što češće u tjednu. Zato je dobro skuhati veću količinu juhe preko vikenda, tako da kroz idućih 3 do 4 dana imate juhu koju treba samo zakuhati, dodati rezance i začiniti.
Procijeđenu juhu možete staviti u frižider ako je planirati potrošiti kroz nekoliko dana ili složiti porcije u posudice koje možete zamrznuti.

Sastojci
- 1 kg juneće kosti s mesom
- 4 srednje mrkve
- 1 crveni luk
- peršinov list i korijen
- celerov list i korijen
- 2 oguljena krumpira
- 10 zrna papra
- 3,5 litre hladne vode
- sol
Priprema
- U duboki lonac stavite kost, oguljene mrkve, korjenasto povrće i lišće, oguljene krumpire, papar u zrnu. Može se dodati i list kelja, malo poriluka, koraba, režanj češnjaka, rajčica...
- Luk narežite na četvrtine i zapecite na ploči dok se ne pojave crni dijelovi.
- Prelijte sve sastojke s hladnom vodom.
- U tijeku kuhanja dodajte sol po želji. Svakako kušajte juhu i po potrebi dosolite jer je pravi omjer soli bitan za ukusnu juhu.
- Juha se kuha na sasvim laganoj vatri, poklopljena, barem 3 sata.
Savjeti za bistru juhu
- Sastojci se obvezno stavljaju u hladnu vodu.
- Tijekom kuhanja je potrebno pokupiti svu pjenu koja se pojavi na površini.
- Juha se kuha dugo, na laganoj vatri, poklopljena. Ne smije ključati.
- Juha nakon kuhanja treba malo odstajati, a tek potom se može procijediti.
Savjet više
- Profesionalci juhu bistre pomoću bjelanjaka, drugi dan od kuhanja.
- Tučeni bjelanjci se dodaju u toplu juhu, uz miješanje pjenjačom.
- Kad se stvori gusti sloj od bjelanjaka, treba prestati miješati.
- U gutoj kori od bjelanjaka treba napraviti rupu kroz koju izlazi para.
- Juhu treba ostaviti pola sata da lagano kuha, bez miješanja.
- Bjelanjci će pokupiti sve suvišne dijelove u juhi.
- Kad se juha malo ohladi, treba je procijediti kroz čistu gazu.